rangerover.reismee.nl

Ouzoud-Meknes maandag

Zoals gewoonlijk heeft het vannacht gestormd en regent het al de hele morgen. Ik ga echt niet plassen op dat wc'tje. Misschien wordt het later nog droog?! We pakken alles nat in en worden hartelijk uitgezwaaid door Renate. We gaan niet meer langs de waterval, die zal wel onderwater staan. We rijden door de bergen over kronkelweggetjes en af en toe is er een stuk ondergelopen. Ongetwijfeld een heel mooi gebied als het niet regent! In de bergen zie je overal kleine rode watervalmodderstroompjes ontstaan. We rijden net zoals de Marokkanen zeer rustig door de dorpjes om de voetgangers niet nat te spatten. Hele hoofdstraten staan onder water. We snappen niet waarom ze niet een soort geul maken, met daarover een voetpad. Dit zie je nl. heel veel in Indonesië.

In de kleine dorpjes zie je alleen maar mannen en jongens op straat hangen. In de iets grotere zie je ook vrouwen en meisjes (3 gesluierd 1 zonder hoofddoek) en in de grote steden, zijn de vrouwen en meisjes westers gekleed (3 zonder 1 met hoofddoek). Het valt ons op dat de jongens vanaf een jaar of 7 tot ze getrouwd zijn zich erg hanig gedragen. Rare nare gewoonte. Martin moet toch eens aan Saïd vragen hoe dat nou komt. Het blijft de hele rit regenen. We kopen nog olijfolie (lekker voor salades) in een olijffabriekje langs de kant van de weg. Het blijkt een Italiaanse Marokkaan te zijn. Hij levert alleen aan de lokale restaurants en aan mensen die langsrijden. Hij heeft overal in Europa familie en spreekt zeer goed Frans.

In Mrirt rijden we op de hoofdweg en in de verte zien we veel politie en mensen. Zijn benieuwd wat het is. Als we bij de mensenmassa zijn, blijkt de brug weggeslagen te zijn. Balen! Hoe komen we nu aan de overkant. Een Marokkaan wijst de weg: bij de 2de rotonde links af. We komen nog een Franse camper tegen en daar zeggen we het ook tegen. Alleen is er geen 2de rotonde. De politieagent stuurt ons naar een weggetje richting bergen. Dat willen we niet: dat zijn off-road pistes en als de hoofdweg al niet begaanbaar is, dan zijn de pistes het zeker niet. We gaan proberen of er nog een brug is in het dorpje en ik zeg dit tegen de Fransen. Als ik weer bij de auto terugkom, is Mart weg. De motor draait nog. Ik toeter, maar geen reactie. Mart heeft last van zijn maag, dus zal wel ergens aan het poepen zijn. Na 5 minuten blijkt dit zo te zijn. Hij heeft een zeer schone WC gevonden (ahum). Dit verhaal zal ik jullie besparen. We vinden de andere brug, die het nog net houdt en rijden nu aan de andere kant. De weg richting Fes gaat langs de rivier. Bij de andere kapotte brug stroomt de rivier over de weg. Iedereen staat stil. We vragen aan een Marokkaan of we er door kunnen. Hij kijkt naar de RR en zegt dan: Oui. We zijn de enige met een 4x4. Het water staat tot onze deuren, maar we kunnen er door en rijden op een verlaten weg verder naar Fes. In Azrou zien we auto's onder een dikke laag sneeuw uit de richting van Midelt uit de bergen komen. Gelukkig gaan we naar de andere kant, maar ook hier rijden we in Ifrane (wintersportgebied en Europese huizen) in de sneeuw. Op hetzelfde moment krijgen we een sms-je van Philipp en Steffi. Ze zijn al op een camping net buiten Meknes. Het is droog en er staan slechts 2 campers. Ok, wij gooien het roer om. We hebben genoeg van de sneeuw en de regen en gaan anders morgen wel naar Fes. We sms-en dat we eraan komen. Om half 6 arriveren we op de camping. Steffi en Philipp zijn net aan het eten en roepen tegelijk: diner is ready! Philipp heeft een heerlijke kipsaté met groenten gemaakt.

Inmiddels staan er alweer 6 campers en 3 zwerfhonden. Philipp en Steffi vertellen dat ze op een monteur wachten. De Landi doet het niet meer. Een plasticdop om de waterpomp af te sluiten is stuk. Op zich is het heel eenvoudig te maken. Philipp heeft 3 reservedoppen thuis en daar baalt hij van. Er zit als het goed is een Land Rover dealer in Meknes. De campingbaas heeft een monteur geregeld. 's Avonds spreken we de campingbaas. De volgende morgen gaat hij zelf iets zoeken wat erop past (hij had de monteur dus nog niet geregeld). De avond is mooi (het regent niet). We zien zelfs sterren.