Amtoudi-Foum Zaguid
Heerlijk geslapen, alleen je ochtend plas en poep kwijt raken was minder. De WC voldoet niet echt aan welke standaard dan ook. Het bekende gat in de grond waar het meeste nog naast ligt ook. De tocht omhoog is prachtig en qua inspanning valt het best mee. Wanneer we boven zijn zien we de gardien ook al komen. Buiten een Frans stel zijn we de enige.
De gardien laat ons eerst op twee plekken van buiten het bouwwerk zien. Het is werkelijk ongelooflijk dat dit er al vanaf de 2de eeuw staat. Er zijn zelfs rotstekeningen te vinden met dieren erop die er nu niet meer voorkomen. Nadat het Franse stel ook boven is gekomen doet de gardien de poort open. We belanden in een wirwar van heel kleine straatjes en huisjes met deurtjes niet hoger dan 60 cm. Er moeten vroeger 120 families hebben gewoond. Helemaal zelfvoorziend. Van alles hebben ze verbouwd in de vallei en ze hadden ook vee en bijen. Voor de koude winters werd veel voorraad opgeslagen in speciale ruimtes. Zelf de watervoorziening werkt nog. Via een stelsel van ondergrondse gangen vulden zich een aantal putten met water. Hierdoor hadden ze altijd genoeg om te overleven. Na veel foto's te hebben gemaakt, gaan we de berg weer af en trekken we verder naar Tissint.
De hele dag trekken we door een telkens weer veranderend landschap. Na elke bocht en berg ziet alles er weer anders uit. Prachtige vergezichten, vreemde vlaktes die uitgedroogde zeebodems blijken te zijn. En een prachtige canyon met een rivier erdoorheen. We willen stoppen in Tissint en naar een 4x4 camping. Deze blijkt niet te vinden en we zien het niet zitten om op het dorpsplein naast een Franse camper te overnachten. Ze zijn we heel aardig. Gelukkig is het pas over 45 minuten donker en we halen het dan net om in de volgende plaats Foum Zaguid te komen, waar we zeker weten dat er twee campings zijn. We racen flink door en passeren een bord dat de weg is geblokkeerd door de hevige regen. Als we daar aankomen blijkt alles net gereed. Het zware materieel gaat aan de kant en we zijn nog net voor het donker op camping Sable D'or. Er staat een Duitse land rover 110 met een daktent en een oude mercedes 508 bus van een stel Fransen. We maken snel de tent en het avondeten klaar. We willen vanuit hier de piste op naar M'Hamid.