rangerover.reismee.nl

Tafraoute-Amtoudi

We starten wat later want we moeten de tent laten drogen. Het was echt noodweer. Na Tafraoute blijkt de weg zeer slecht geworden. Het asfalt is weggespoeld en een palmboom verspert onze weg. Gelukkig zijn ze er al met zwaar materieel en takelen ze hem voor ons weg. We nemen een schitterende weg door de vallei Aït Mansur. We gaan de bergen (anti atlas) in om zo in het warme zuiden te komen. De tocht brengt ons over een eenbaansweg slingerend de bergen in. Na elke bocht verandert het landschap. Halverwege moeten we door een vallei. Deze komt plotseling na een bocht en we zitten in een keer geheel in een oase met alleen maar palmbomen rond om ons. We slingeren er door heen en moeten twee maal een rivier door om aan de andere kant weer omhoog de vallei uit te komen. Er blijkt zo enorm veel water te zijn gevallen dat er delen van de weg zijn weggespoeld. We komen uit op een kruising en weten even niet waar we naar toe moeten. We gaan links en stoppen meteen omdat er een westers stel met een kind op de kruising staat. Het blijken polen die een paar dagen verderop in de vallei in een auberge hebben gezeten. Zij zijn op weg naar Tiznit en vragen een lift. Wij gaan de andere kant op en willen een piste (offroad route) doen. Wij zitten niet op de goede route, de piste is verderop en we geven de polen een lift naar een wat grotere plaats, zodat ze vandaar uit een andere lift kunnen vinden. In de auto praten we wat over waar we heen gaan en we besluiten dat we samen proberen de piste door een rivierbedding naar Ukas te nemen. Eenmaal de ingang van de piste gevonden blijkt dat die piste door de regen op een aantal plekken totaal is weggespoeld. We kunnen er dus niet door. Er zit niets anders op dan een omweg te nemen en een andere route te nemen. Onderweg komen we ook nog een Brits ouder stel tegen op de fiets en hebben daar nog even een praatje mee. We zetten de polen af in Ida Oussemlal en Amy regelt meteen een lift voor ze die direct naar Tiznit gaat. Wij rijden verder in de richting van Amtoudi. Onderweg komen we langs een enorm groot bouwval, het lijkt op een heel oude kasbah. We besluiten de weg te verlaten en een stukje offroad te doen om het te bekijken. Het plaatsje heet Ifrane de anti L'altas, en er zou niets bijzonders moeten zijn! Wij kijken onze ogen uit in deze verlaten ommuurde vesting. We rijden door en vinden een slaapplaats in Amtoudi, Idi Aissa. Ongelooflijk dat je zelfs op deze route en plek weer Franse campers tegenkomt. We slaan kamp op achter een klein gebouwtje en regelen dat we later op de avond Tagine kunnen eten in het restaurantje. Vanaf onze plek hebben we uitzicht op een vestingstandje hoog op de berg. Het was al bewoond in de 2de eeuw. En het dorp heeft het geheel gerestaureerd. We lezen dat er een gardien is met een sleutel. S'avonds tijdens het eten vertelt de kok dat we gewoon naar boven moeten lopen en dat de gardien dan vanzelf achter ons aan zal komen. Met een volle maag gaan we slapen om vroeg in de morgen de berg op te klimmen en de vestingstad te bekijken.