rangerover.reismee.nl

eindelijk over

San Roque/ Moulay Bousselham

Vroeg wakker (6.15 uur), snel douchen en naar de boot. Het waait weer ontzettend hard en we krijgen al visioenen dat we nooit in Afrika zullen belanden. Om 7.50 uur zijn we bij onze terminal, waar het akelig stil is. Onze boot vertrekt om 9.00 uur en je moet ruim op tijd aanwezig zijn. Gelukkig zien we 2 auto's door het poortje gaan en daar rijden we snel achteraan. Wat blijkt: nauwelijks staan we op de boot of hij vertrekt! We hebben de boot van 8.00 uur. Alles gaat voor een keertje zeer voorspoedig. In Ceuta rijden we gelijk naar de grens waar we als een van de eersten zijn. De grensoversteek is heel apart. Er komen mannetjes op je af (zelfs 1tje die half NL half Duits spreekt) en die vullen 3 formulieren in. Met deze formulieren moet je je dan weer melden bij 2 aparte kantoortjes. Binnen 10 minuten kunnen we op weg (na 2 x 2 euro betaald te hebben aan de mannetjes (officiële invulmannetjes) voor hun diensten). We worden nog 3 x gecontroleerd voordat we echt Marokko inrijden. Op advies van de official nemen we de nieuwe highway naar Moulay Bousselham. Amy krijgt de kriebels, want we hebben nog geen dirhams en het is wel een tolweg. Mart heeft zoals gewoonlijk nergens last van en je blijkt uiteindelijk ook gewoon met euro's te kunnen betalen. Met behulp van de GPS en de campinggids ‘campings du Maroc' staan we op een schitterende camping aan een lagune. Het dorpje is lekker rustig, zodat we even op adem kunnen komen.

Vroeg naar bed en eindelijk uitslapen (dit betekent voor ons 8.00 uur)

30 januari Boulay Mousselham

We blijven 1 dagje extra. We zijn kapot van het vele rijden. 's Middags komt Hassan Dalill langs het hek een praatje maken. Hij staat met een interview in de Lonely Planet. Hij is gids voor vogels in de lagune en vroeger visser. Hij heeft merlan en kleine tong bij zich. We willen wel proberen. Eerder op de dag zijn we voor gek verklaard door een plaatselijke visser. Hij vroeg nl. voor tong 10 euro de kilo. Dat vonden wij veel te veel, maar dat blijkt de prijs te zijn. Deze vis wordt nl. geëxporteerd. Nu betalen we 2 euro voor 5 vissen. Iets kleiner, maar heerlijk. Een uur geleden spartelden ze nog in de zee. Op de markt kopen we mandarijnen (50ct de kilo, sinaasappels 50ct de kilo en bananen).Het fruit is hier heerlijk sappig en zoet. Veel lekkerder dan in Nederland.

's Middags schrikken we ons kapot: een hele invasie Nederlandse campers komt de camping op: 20 stuks. Ze blijven 40 dagen weg en gaan een rondreis maken door Marokko. Helemaal naar het zuiden en dan weer terug naar het noorden. De reisleider weet niet precies langs welke grenslanden de tocht ging?! Zoals een goed campertje zich behoort te gedragen allemaal naast elkaar met 1 m. ertussen. De was hangt vrolijk te wapperen. Door het aantal witte onderbroeken te tellen, schatten we dat ze al 12 dagen onderweg zijn. Tegen het avondeten allemaal heel snel naar binnen, de tv aan en alles potdicht.

We besluiten de volgende dag verder te trekken.